back to top
RUKOMET REZULTATI

RUKOMET REZULTATI

RUKOMET REZULTATI Rukometa uživo 24 sata dnevno

Saznaj sve šta te zanima o rukometu! Rezultati rukometa Hrvatska, Europa i svijet! Rukomet rezultati, samo je jedan od besplatnih livescore servisa na našem portalu.

Za sportske fanatike i zaljubljenike u klađenje spremili smo nogomet rezultati, , tenis , odbojku, američki fudbal, hokej rezultati, bejzbol rezultati…

Ovaj dio naše platforme je posvćen rukometu pa u nastavku saznajte sve o ovom popularnom sportu. Rukomet rezultati su dostupni 24 sata dnevno uz najnovije vijesti vezane za hrvatski rukomet.

rukomet rezultati uživo
Rukomet rezultati uživo

Rukomet je dinamičan brz i eksplozivan sport

Upravo zbog toga rukomet rezultati su visoki i prevrtljivi. Premda je poznato da je nogomet najpoznatiji sport i najrasprostranjeniji, bitno je naglasiti da je to tako zato jer Vam za nogomet ne treba puno. Jedna lopta i čista livada sve su što je potrebno da bi se odigrala utakmica.

Rukomet svakako nije daleko od toga – radi se gdje je također potreban minimum rekvizita. Ipak, rukomet je kompleksniji sport u svojih pravilima, strategijama i kao igra općenito.

rukomet rezultati
Rukomet rezutati rukometa uzivo

Rukometne utakmice su dinamične, eksplozivne i nikada ne postoji onaj “miran” dio utakmice gdje se malo toga događa. Rukomet pravila igre su slična onim nogometnim, no opet se razlikuju.

Razlika između nogometa i rukometa i u njihovim pravilima najviše je odraz upravo te dinamike koja je prisutnija u rukometu.

Isključenja od dvije minute također su implementirana na način da utakmica i dalje ide svojim tijekom, bez previše zaustavljanja.

Objasnimo rukomet pravila igre kako bi svakome, pogotovo onome tko još ima nekih nejasnoća oko ovog sporta, sada sve bilo na mjestu!

RUKOMET REZULTATI I PRAVILA IGRE

Kako igrati ovaj sport? Za početak potrebno je okupiti dvije ekipe od 7 članova. 6 plus golman. Cilj je jednostavan – zabiti što više golova u protivnički gol unutar dvaju poluvremena.

Poluvrijeme u rukometu traje 30 minuta (mlađi rukometaši imaju i kraća poluvremena; od 20 minuta).

Između poluvremena traje stanka od 15 minuta. Rukomet pravila igre također nalažu dimenzije terena, kao i posebne oznake kod golova.

KAKO IGRATI RUKOMET

Ukoliko pratite rukometna natjecanja, zamijetit ćete osjetne razlike u pravilima tokom jedne utakmice. Osim što su poluvremena kraća, teren je također znatno manji nego onaj za nogomet.

To je još jedan aspekt koji daje rukometu taj dinamičan aspekt. Rukomet se igra u dvije faze – obrambena i napadačka; te se te faze konstantno izmjenjuju tokom utakmice.

Kada su igrači u napadu, njihov cilj je doći do protivničke strane terena i pokušati zabiti gol. Obrambena ekipa nastoji zaustaviti taj napad i preuzeti loptu kako bi oni inicirali svoj napad.

Rukomet pravila igre imaju i poseban terenske oznake – oko 6 metara ispred svakog gola nalazi se poseban dio terena u kojem smije biti isključivo golman.

rezultati rukometa
Rezulati rukometa uživo

Crta na sedam metara označava mjesto iz kojeg se izvodi kazneni udarac. Treća linija označava razdaljinu od gola na 9 metara.

Suci imaju veliku ulogu u rukometu, a osim što dijele žute i crvene kartone, također sude isključenja na dvije minute.

Rukomet pravila igre izgledaju teška kada se gleda profesionalna utakmica, no u suštini, poznavatelji drugih sportova brzo će zaključiti osnove.

Ukoliko planirate s društvom igrati rukomet, sada je vrijeme da krenete!

Hrvatski rukomet ima dugu i uspješnu povijest

Počeci Saveza sežu u 1948. godinu, kada jeskupina zaljubljenika u rukomet osnovala je u Zagrebu Rukometni savez Hrvatske koji je djelovao i podupirao sport sve do 1992. godine.

Kada je Hrvatska postala punopravna i novonastala država Europe, raniji savez postaje Hrvatski rukometni savez.

HRS je posao član Svjetske rukometne federacije (IHF) 10. travnja 1992., dok je članstvo u Europskoj rukometnoj federaciji (EHF) dobio 23. srpnja 1992.

Prvi predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza bio je Božo Sušec, poznati sportski novinar te je tu funkciju obnašao sve do 1995. godine kada na njegovo mjesto stiže Željko Kavran.

Nakon 13 godina na to mjesto stigao je Sandi Šola, a 2016. predsjednik HRS-a postaje Tomislav Grahovac.

rukomet rezultati

REZULTATI RUKOMETA HRVATSKE REPREZENTACIJA

Zlatna priča o hrvatskom rukometu počinje u Atlanti ’96 kada je sjajna generacija koju je predvodio Velimir Kljaić okrunila trud svih ranijih godina i osvojila olimpijsko zlato.

Sastav iz Atlante, u kojem su bili Matošević, Losert, Jelčić, Ćavar, Smajlagić, Šujster, Kljaić, Načinović, Jović, Puc, Goluža, Perkovac, Gudelj, Saračević, Mikulić i Franković, ostat će zauvijek upisan zlatnim slovima u hrvatske i svjetske sportske publikacije.

Drugi dio zlatne priče je naslov svjetskih prvaka u Portugalu 2003 godine osvojen nakon 16. mjesta na EP u Švedskoj, kada nitko nije ni sanjao nešto slično.

Lino Červar i Irfan Smajlagić predvodili su tim u kojem su bili Šola, Matošević, Kelentrić, Kaleb, Džomba, Zrnić, Sulić, Jović, Vori, Lacković, Valčić, Dominiković, Balić, Špoljarić, Goluža i Metličić.

Zlatna trilogija zatvorena je u Ateni na OI 2004. kada je isti tim bez poraza ponio olimpijsko zlato. U odnosu na Portugal nije bilo Kelentrića, Jovića i Valčića, a bili su tu Losert i Šprem. Nanizalo se tu još uspjeha pa tako hrvatski rukomet često piše nove stranice povijesti.

Priča se nastavila sa srebrnom medaljom sa Svjetskog prvenstva u Tunisu 2005., srebro s Eura 2008. u Norveškoj, srebro sa Svjetskog prvenstva 2009. u zagrebačkoj Areni, još jedno srebro s Eura 2010. u Austriji, dvije bronce iz 2012. s Olimpijskih igara i Eura u SrbijI.

Tu je i bronca sa Svjetskog prvenstva 2013. u Španjolskoj da bi se za sada zaključila nezaboravnom brončanom medaljom iz Poljske 2016. kada su hrvatski rukometaši učinili gotovo nemoguć pothvat i pred 15 000 Poljaka pobijedili domaćine s 14 golova razlike (37:23).

rukomet rezultati
Hrvatska pamti i europsku broncu rukometaša s prvog EP u Portugalu

Samostalna Hrvatska pamti i europsku broncu rukometaša s prvog EP u Portugalu, srebro sa SP na Islandu ’95. No, nisu to jedina odličja hrvatskih rukometaša.

Rukomet je na Olimpijskim igrama ugledao svjetlost 1972. u Münchenu. Zlato je ponijela reprezentacija Jugoslavije kojoj je na čelu bio tada savezni kapetan Ivan Snoj, a trener Vlado Stenzel.

Zlatna olimpijska odličja te ’72. iz Münchena su ponijeli Hrvoje Horvat, Zdravko Miljak, Miroslav Pribanić, Albin Vidović i Zdenko Zorko.

Dvanaest godina kasnije na Olimpijskim igrama u Los Angelesu Jugoslavija je ponovo ponijela zlato, a od hrvatskih rukometaša proslavili su se i danas aktivni Mirko Bašić, te Pavle Jurina i kasniji izbornik Zdravko Zovko.

Na Olimpijskim igrama svoje su rekle i rukometašice

Iste, ’84. u Los Angelesu predvođene Josipom “Bepom” Samaržijom ponijele su zlato, a veliki ulog u toj slavnoj priči imale su Mirjana Ognjenović, Jasna Ptujec i Biserka Višnjić.

Hrvatski rukometaši i rukometašice imaju medalje s OI iz Seoula i Moskve. Hrvatski rukomet ima i dvije zlatne svjetske medalje koje su iz Švicarske 1986. godine ponijeli u dresu Jugoslavije Mirko Bašić i Zlatko Saračević.

Postoje u riznici srebrne medalje sa SP u Njemačkoj ’82, bronce sa SP-a ’70. u Francuskoj i ’74. u Istočnoj Njemačkoj.

Ni rukometašicama ne fali zlata. Ponijele su ga ’73. na SP u Beogradu predvođene Vilimom Tičićem – Kaja Ileš, Zdenka Ištvanović, Dragica Palaversa, Biserka Rožić, Ana Titlić, Milka Veinović i Božena Vrbanc.

Pamte se srebrne medalje sa SP u Jugoslaviji ’65, iz Nizozemske ’71, svjetske bronce iz Mađarske ’82…

Uz reprezentacije ne vežemo samo prošlost i seniorski rukomet. Treba spomenuti uspješne mlađe generacije koje se s natjecanja uglavnom vraćaju s medaljama.

Hrvatske kadete i juniore, kadetkinje i juniorke koji nas svakom utakmicom podsjećaju da najtrofejniji momčadski sport u Hrvatskoj itekako ima budućnost.

rukomet rezultati
rezultati rukomet uživo

PARTIZAN – ZAGREB – PODRAVKA

Hrvatska se može pohvaliti da je čak četiri puta s klubovima bila na najvišem europskom vrhu.

Partizan iz Bjelovara je 1972. postao europski prvak nakon pobjede protiv slavnog Gummersbacha. Legendarni sastav, koji je vodio Željko Seleš, bio je: Bradić, Đuranec, Martinović, Jakšeković, Horvat, Pribanić, Nimš, Smiljanić, Vidović, Prodanić, Hasan i Pećina.

Početak 90-tih bile su najslavnije godine Zagreba, koji se prvo popeo na tron bivše Jugoslavije, a onda ’92. i ’93. pokorio Europu u dva nezaboravna finala protiv Teke i Wallaua.

Prvo će ostati zapisano kao jedinstveno jer zbog rata u Hrvatskoj, Zagreb niti jedan susret nije mogao igrati doma. Čuveni sastav vodio je Zdravko Zovko, a u njemu su bili Pušnik, Vujović, Peribonio, Ćavar, Jelčić, Obrvan, Babić, Jović, Načinović, Kljaić, Puc, Goluža, Tomljanović, Gudelj, Banfro i Šarić.

Uživo rezultati rukomet

Hrvatsku u Europi i danas predstavljaju naši klubovi, pokazujući da ni s malim budžetima ne zaostaju za vrhom.

Zagreb je standardno u Ligi prvaka, Nexe vrlo dobro igra u EHF kupu, tu je i Dubrava, dok u ženskom rukometu u Europi Hrvatsku brane Podravka, Lokomotiva, Koka…

Ne smije se zaboraviti i spomenuti SEHA Gazprom liga koja iz godine u godinu sve više napreduje, a u samom vrhu Lige su Zagreb i Nexe.

Rezultati rukometa uživo su uvijek dostupni. Saznaj sve rezultate rukometa na vrijeme i pobijedi kladionice. Naše je da se pobrinemo da ne propustiš ni jednu rukometnu utakmicu uživo online.