back to top
SOCCER LIVESCORE

SOCCER LIVESCORE

NOGOMET Rezultati uživo – Prati fudbal po 24 sata dnevno na našoj livestream platformi

NOGOMET UZIVO po cijeli dan na našem livescore servisu

soccer livescore

Rezultati nogometa za preko 500 nacionalnih fudbalskih liga, Premier liga, Primera, Bundes liga, Seria A i mnoge druge. UEFA i FIFA kupovi i turniri, medjunarodne klupske i reprezentativne utakmice.

Tabele za sve fudbalske lige i takmičenja uz detaljnu statistiku, strijelci golova, crveni i žuti kartoni, forma, međusobni susreti, sastavi timova, pregled bitnih dešavanja u toku utakmice.

Naš servis vam daje mogućnost praćenja samo onih utakmica koje se igraju uživo kao i pregled celog dnevnog kola.

Rezultati nogomet uživo za sve lige svijeta

Rezultati utakmica su sortirani po abecednom redosledu država, ali imate mogućnost izbora omiljenih liga i takmičenja tako da vam budu prikazani prvi. Mogućnost praćenje samo odabranih utakmica koje ste odarali. Rezultati utakmica za fudbal u prethodnih 7 dana i raspored utakmica za narednih 7 dana.

nogomet rezultati uzivo
nogomet rezultati uzivo

Prikaz dosadašnjih međusobnih rezultata timova, prikaz i usporedba kvota. Nogomet non stop za ljubitelje sporta i kladionica, na jednom mestu nude sve najbitnije informacije za nogomet u cijelom svijetu.

Stranice se automatski osvežavaju tako da imate uvek ažurirane podatke o fudbal rezultatima. Predažemo vam da pratite stranice Tenis rezultati  i Rezultate košarka.

nogomet rezultati uživo online

Pravila nogometne igre

Fudbalska pravila su se mijenjala kroz historiju. Danas postoji 17 fudbalskih pravila, koja su poznata kao pravila fudbalske igre.

Sva su pravila stvorena za svaki nivo fudbala, iako su očite promene kod juniora, seniora ili žena. Pravila, kada je potrebno, postaju fleksibilna. Tako bezbrojne odluke IFAB-a pomažu u boljoj regulaciji fudbalske igre.

IGRAČI OPREMA I SUDIJE

Svaka se ekipa sastoji od najviše 11 igrača (ne zamjena tj. rezervi), od kojih jedan mora biti golman. Pravila takmičenja određuju minimalan broj igrača koji je potreban za stvaranje ekipe, što je najčešće sedam.

Golman se može koristiti rukom ili dlanom te se kretati s loptom u rukama, ali samo unutar šesnaesterca ispred vlastitog gola, ne protivničkog. Iako su ostali igrači (ne golmani) raspoređeni od trenera, nema nikakvog ograničenja što se tiče njihovih pozicija i kretanja.

Oprema fudbalera

Pravila fudbala su definisala i osnovnu opremu igrača. Osnovna oprema koja je potrebna za nastup uključuje majicu, šorc, čarape (štucne), kopačke i adekvatne štitnike za potkoljenicu.

Ne smiju nositi ništa što je opasno za protivničkog igrača ili tog samog igrača. nikakav nakit, pa čak ni venčani prsten.

Samo sudija smije, tj. treba nositi sat. Golmani moraju imati drukčiju opremu od suigrača, protivničkih igrača i sudaca.

Više igrača može biti zamenjeno tokom utakmice. Maksimalan broj zamjena tokom međunarodne tačmičarske utakmice ili ligaške utakmice je tri, iako broj zamena može varirati u nekim drugim ligama ili prijateljskim utakmicama.

Najčešći su razlozi za zamjenu povreda, umor, slaba igra i taktička promjena. Prema propisima FIFA-e, zamijenjen igrač ne smije više ući u igru za vrijeme te utakmice.

Fudbalska pravila zahtjevaju i sudije koje sude duel dva nogometna tima. Propisi FIFA i UEFA su donose koliko sudija ima na nogometnoj utakmici.

Utakmicu sudi glavni sudija, koji ima puna ovlšćenja da sprovodi sva fudbalska pravila tokom utakmice za koju je izabran da sudi (5. pravilo). Odluka glavnog sudije je konačna. Glavnom sudiji pomažu pomoćne sudije, a svuda bi trebao biti i četvrti sudija, iako FIFA to ne zahtjeva.

Glavna je uloga četvrtog sudije pomaganje ostaloj trojici sudija i, ako je potrebno i zamjeni jednog od trojice sudija. Ako se ozljedi jedan od trojice sudija, na njegovo mesto uskače četvrti sudija. Budući da u tom slučaju nema četvrtog sudije, na SP-u 2006. vidi se da postoji i peti sudija, koji uskače na mesto četvrtog sudije.

soccer livescore
SOCCER LIVESCORE

IGRALIŠTE NOGOMETNI TEREN

Zbog engleskog porijekla i nadmoći britanskih saveza u ranim danima IFAB-a, standardne dimenzije fudbalskog igrališta izražene su u jardima. Tako, npr., jedanaesterac nije udarac upućen s 11 metara, već s 12 jardi!

Iako se danas sve više preračunava u metre, fudbalske nacije s engleskog govornog područja i dalje koriste jarde kao mjernu jedinicu.

Fudbalska pravila nalažu da igralište bude u oblika pravougaonika

Za međunarodne utakmice, dužina ne smije prelaziti 90 do 100 metara, a širina bi trebala biti između 65 i 75 metara. (Nekada dužine od 90 do 110 metara i širine od 45 do 90 metara, a danas tačno 105m sa 68m – po propisima UEFE).

Ove duže linije nazivaju se aut-linije, a kraće gol-linije. Dužina aut-linije mora biti veća od duljine gol-linije.

Na gol-liniji postavljeni su golovi. Gol se sastoji od prečke i dve stative. Prečka mora biti duga tačno 8 jarda (7.32 metara).

Stative se moraju uzdizati 2.44 metra od terena.

Ispred svakog gola je šesnaesterac, još poznat i pod nazivima kazneni prostor. Vidljivo iz slike, poprečna linija spaja dvije okomite linije duge 18 jardi, ili preračunato 16,5 metara.

soccer livescore
SOCCER LIVESCORE

Trajanje utakmice i određivanje pobjednika

Fudbalska pravila nalažu da se standardna utakmica za odrasle sastoji se od dva djela od 45 minuta poznatih kao poluvreme. D

akle, utakmica traje 90 minuta. Obično je između dva poluvremena odmor od 15 minuta.

Glavni sudija je jedini službeni mjerilac vremena na utakmici. On donosi odluku kolika će biti nadoknada izgubljenoga vremena.

Vrijeme se gubi obavljanjem zamjena, pružanja medicinske pomoći ozlijeđenom igraču, slavljenjem gola.

Glavni sudija će pokazati četvrtom sudiji kolika je nadoknada, a ovaj će podignuti mali semafor koji pokazuje igračima i publici koliko se minuta nadoknađuje.

Utakmice u ligi mogu završiti i nerešeno, no u nokaut (mora se dobiti pobjednik) fazi takmičenja neriješena utakmica poslije odigranih 90 minuta rješava se produžecima, a ako je i tada neriješeno, onda se pristupa izvođenju penala.

Golovi postignuti u produžecima se u službenim statistikama trebaju računati kao da su postignuti tokom regularnih 90 minuta.

soccer livescore
SOCCER LIVESCORE

Fudbalska pravila i izvođenje penala

Oni postignuti tokom 90 minuta ili produžetaka računaju se kao i gol iz igre, no oni postignuti poslije 90 minuta i produžetaka ne računaju se u službenim statistikama.

Takmičenja koja se održavaju dvokružno (ekipe igraju jedna protiv druge dvaput; jednom kod kuće, jednom u gostima) mogu koristiti pravilo gola u gostima, ako dvije ekipe imaju jednak broj bodova na kraju takmičenja.

Ako je i broj golova u gostima također jednak, onda se može izračunati omjer dosuđenih i iskorištenih jedanaesteraca.

No, najlakša je varijanta odigravanje nove, odlučujuće utakmice.

U kasnim 90-im godinama 20. vijeka, IFAB je počeo eksperimentisati s načinima koji bi omogućavali završetak utakmice bez izvođenja jedanaesteraca. To su bili zlatni gol i srebrni gol.

Šta su srebreni i zlatni gol

Fudbalska pravila su odredila i “Zlatni gol” znači trenutni završetak utakmice i pobjedu ekipe koja je postigla gol.

Srebrni gol donosi pobjedu ekipi koja ima prednost na kraju produžetka. Pravilo zlatnog gola uvedeno je na SP-u 1998. u Francuskoj, a srebrni gol na EP-u 2004. u Portugalu.

Eksperimenti sa zlatnim i srebrnim golom ukinuti te se IFAB vratio tradiciji i odigravanju produžetaka do kraja.

soccer livescore
SOCCER LIVESCORE

Lopta u igri i van igre

U Pravilima, dva su osnovna djela igre lopta u igri i lopta van igre. Sve vrijeme od početnog udarca pa do kraja poluvremena, osim kada lopta izađe van granica igrališta ili sudija zaustavi igru, lopta je u igri.

Kada lopta nije u igri, ona se vraća na jedan od osam sljedećih načina:

Početni udarac: na početku utakmice, poluvremena ili produžetka, ili nakon gola protivničke ekipe.

Aut: kada lopta cijelim obimom pređe aut-liniju, lopta je dodeljena ekipi suprotnoj od one koja je zadnja dotakla loptu.

Gol-aut: kada lopta cijelim obimom pređe gol-liniju, a da gol nije postignut, te pod uslovom da je ekipa koja je napadala zadnja igrala (dotakla) loptom, gol-aut je dodeljen ekipi koja se do kraja te akcije branila.

Korner: kada lopta cijelim obimom pređe gol-liniju, a da gol nije postignut, pod uslovom da je loptom posljednja igrala ekipa koja se branila, lopta je dodeljena ekipi koja napada.

Indirekt: lopta se dodeljuje ekipi suprotnoj od one koja je napravila prekršaj koji nije ometao protivnika (nedozvoljena pozicija, predugo držanje lopte u rukama golmana…).

Slobodan udarac: dodeljen je ekipi čiji je igrač nad kojim je izvršen prekršaj.

Penal: dodijeljen je ekipi čiji je igrač pretrpio prekršaj u šesnaestercu protivnika.

Sudijsko bacanje: dešava se kad sudija zaustavi igru zbog npr.: ozbiljne povrede igrača, ulaska stranoga lica u teren (poput vjeverice u teren na utakmici Arsenal – Villareal), kad se probuši lopta i sl.).

Ovakav se nastavak utakmice rijeđe viđa na utakmicama za odrasle.

soccer livescore
SOCCER LIVESCORE

Prekršaji i kazne

Prekršaj u fudbalu nastaje kada igrač ugrozi suparničkog igrača na jedan od brojnih načina: igranje rukom, guranje protivnika, rušenje protivnika (faul)…

Za takve vrste prekršaja dodjeljuje se slobodan udarac ili jedanaesterac, zavisno gdje je prekršaj napravljen. Ostali prekršaji kažnjavaju se indirektom.

ŽUTI I CRVENI KARTON SU KAZNA ZA SVE AKTERE NA MEČU

Sudija može kazniti igrača, zamjenu (čak i ako zamjena nije u igri), te osoblje (fizioterapeuta, trenera…) žutim ili crvenim kartonom.

Kazniti se može bilo kada, pa čak i kratko poslije utakmice, i to ako je igrač napravio prekršaj koji je kažnjiv prema pravilima nogometa.

Najčešći je razlog kazne nesportsko ponašanje, koje se kažnjava svaki put kada se narušava duh igre.

Sudija može odlučiti pustiti prekršaj ako smatra da ekipa nad kojom je prekršaj napravljen može ostvariti prednost iz nastavka akcije.

Sudija, ako prednost nije ostvarena. tj. ako ekipa nad kojom je prekršaj napravljen nije ostvarila neki značajni pomak u akciji, može vratiti igru i dosuditi prekršaj koji se izvodi na mjestu gdje se prekršaj dogodio.

Ako se radi o prekršaju koji zahteva kaznu, a ekipa nad kojom je prekršaj napravljen može ostvariti prednost, sudija zadržava pravo kazniti igrača nakon odlaska lopte izvan granice terena.

Ofsajd

Igrač je u ofsajdu ako je bliži gol-liniji od suparnika i lopte, osim ako je u svom djelu igrališta.

Ako je igrač u liniji, tj. u ravnini sa suparnikom, tada ofsajda nema. Trenutak u kojem pomoćni sudija mora odrediti ima li ofsajda je trenutak upućivanja lopte prema igraču.

Ako u tom trenutku ofsajda nije bilo, igrač slobodno može doći do gol-linije.

Ako je lopta upućena igraču koji je u ofsajdu, a on očito pokazuje da ne namjerava igrati loptom ili ometati beka u dobijanju poseda lopte nazad, tada se ne dosuđuje, a neki drugi igrač slobodno može igrati loptom te, naravno, dodavati se, pod uslovom da nema nedozvoljene pozicije.

Pravo (izvorno pravilo) je da napadač u trenutku upućivanja lopte mora imati minimum dva protivnička igrača bliže protivičkom golu gdje je uglavnom jedan golman a drugi odbranbeni igrač.

Rijetka je situacija da golman istrči i interveniše a protivnik odmah vrati loptu ka golu gde se nalaze napadač i odbranbeni igrač, tada je nedozvoljena pozicija ali to pravilo rijetko ko od igrača zna, i zato dolazi do protesta kod sudija i kartona.

soccer livescore
SOCCER LIVESCORE

Zaleđe ili aut

Kada lopta čitavim obimom napusti nogometno igralište onda je ona vani odnosno engleski out tj. aut.

Aut se izvodi isključivo rukama tačno na mjestu na kojem je lopta napustila teren, a izvodi ga protivnička ekipa od one koja je posljednja dirala loptu prije nego što je ista napustila igru.

Prilikom izvođenja auta igrač se okrene ka terenu i s dijelom svakog stopala biti na aut liniji ili na dijelu uz aut liniju, nikako ispred linije.

Kod ubacivanja lopte igrač koristi obje ruke te loptu baca preko glave.

Direktnim ubacivanjem auta se ne može postići pogodak, a prije nego što lopta uđe u mrežu odnosno gol, treba je dirati barem jedan igrač.

U slučaju ako lopta iz auta direktno završi u golu protivnika, sudija će dosuditi gol-aut. U suprotnome ako igrač baci loptu u svoj gol svira se korner za protivničku ekipu.

Treba napomenuti da ne postoji zaleđe tj. nedozvoljena pozicija kada se lopta ubaci direktno iz auta.